Έρευνα του πανεπιστημίου του Maryland για τα Μικρολαχανικά

Νιώθεις λίγο κάτω από τον καιρό; Χρειάζεστε λίγη προσοχή στο βήμα σας; Ένα πασπάλισμα μικροπράσινων στη σαλάτα ή τη σούπα σας μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maryland College of Agriculture and Natural Resources (AGNR) και το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια μελέτη για τον προσδιορισμό του επιπέδου των θρεπτικών συστατικών στα μικροπράσινα σε σύγκριση με τα ώριμα αντίστοιχα.

Τι είναι ακριβώς τα μικρολαχανικά; Είναι μικροσκοπικές, ανώριμες εκδοχές λαχανικών, βοτάνων και άλλων φυτών που συλλέγονται οπουδήποτε από μια εβδομάδα έως δύο εβδομάδες μετά τη βλάστηση που τείνουν να έχουν μήκος περίπου μία έως δύο ίντσες με το στέλεχος και τα φύλλα να είναι ακόμα προσκολλημένα. Τα μικρολαχανικά συνήθως εμφανίζονται μόνο σε εστιατόρια εκλεκτής εστίασης, που χρησιμοποιούνται ως ντελικάτα γαρνιτούρες ή για μια δόση μοναδικής γεύσης.

Ο επίκουρος καθηγητής Qin Wang και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Zhenlei Xiao στο Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων (NFSC) του College of AGNR συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία εξέτασε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, E, K και η βήτα καροτίνη που βρέθηκαν σε 25 διαφορετικούς τύπους μικρολαχανικών κόλιαντρο, σέλινο, κόκκινο λάχανο, πράσινο βασιλικό και ρόκα.

Η έρευνά τους ανακάλυψε τελικά ότι τα μικρολαχανικά περιείχαν τέσσερις έως 40 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα ώριμα αντίστοιχά τους.

«Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι», είπε ο Wang για τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Journal of Agricultural and Food Chemistry. «Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Η βιταμίνη C θεωρείται αντιοξειδωτική, όπως και η βιταμίνη Ε, επομένως είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε».

«Μερικοί από τους αριθμούς ήταν πραγματικά, πολύ υψηλοί», είπε ο Xiao. «Σκεφτήκαμε ότι μπορεί να ήταν λάθος, αλλά κάναμε διπλό έλεγχο τόσες φορές και δεν υπήρχαν λάθη».

Εδώ και καιρό εικάζεται ότι τα μικροπράσινα περιείχαν μια ισχυρή γροθιά αντιοξειδωτικών, αλλά μέχρι τώρα, δεν υπήρχε καμία έρευνα για να υποστηρίξει τη θεωρία. «Απλώς δεν υπάρχουν στοιχεία», είπε ο Wang. «Αυτό είναι που μας παρακινεί να κάνουμε αυτού του είδους την έρευνα».

Επειδή τα μικροπράσινα είναι τόσο ευαίσθητα, δεν συνιστώνται για μαγείρεμα και πρέπει να τρώγονται ωμά με ελαφρύ πλύσιμο, λέει ο Wang. Ως αποτέλεσμα, έχουν διάρκεια ζωής μόνο δύο έως πέντε ημέρες και είναι δύσκολο να τα βρει ο μέσος καταναλωτής.

«Η παραγωγή είναι χαμηλή αυτή τη στιγμή και το κόστος είναι υψηλό, επομένως χρησιμοποιούνται πραγματικά μόνο σε πολυτελή εστιατόρια. Πραγματικά δεν είναι διαθέσιμα στο παντοπωλείο», είπε ο Wang.

Οι ερευνητές των Wang, Xiao και USDA εξέτασαν επίσης τρόπους για πιθανή αύξηση της παραγωγής και μείωση του κόστους των μικροπράσινων, εξετάζοντας τις επιπτώσεις διαφορετικών θερμοκρασιών, τεχνικών συσκευασίας και συνθηκών πλύσης. Η ερευνητική ομάδα αυτή τη στιγμή δοκιμάζει πώς τα μικροσκοπικά πράσινα ανταποκρίνονται σε διάφορες εκθέσεις φωτός.

Αλλά προτού ξεκινήσετε για μια μεγάλη δόση μικροπράσινων, ο Wang λέει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σε διαφορετικές ποικιλίες τρυφερών λαχανικών, από τα οποία υπάρχουν πολλά, καθώς και ενημερωμένη συγκριτική έρευνα για τα ώριμα αντίστοιχά τους. Ενώ η Xiao δοκίμασε γευστικά όλα τα μικροπράσινα στη μελέτη και βρήκε ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν αρκετά γευστικά, ιδιαίτερα το νεαρό μωβ ραπανάκι, συμβουλεύει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν μέτρο. «Θα έλεγα ότι προσθέτοντάς το στο σάντουιτς, τη σούπα ή τη σαλάτα σας, σίγουρα θα έχει καλύτερη γεύση από ό,τι αν το φάτε μόνο του», είπε ο Xiao. «Είναι πολύ καλά ενισχυτικά των τροφίμων.

ΠΗΓΗ: https://agnr.umd.edu/news/mighty-microgreens/

Previous
Previous

Μικρολαχανικά: Ένα μικροσκοπικό φυτό με δυνατότητες υπερτροφής