Η ανάδειξη των μικρολαχανικών ως πολύτιμη τροφή, η τρέχουσα κατανόηση της αγοράς τους και η αντίληψη των καταναλωτών

Η συμπερίληψη βιοδραστικών ενώσεων πλούσιων σε φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό διατροφικό σχήμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας. Σύμφωνα με την «Κατάσταση Επισιτιστικής Ασφάλειας και Διατροφής» στον κόσμο το 2023, τα 735 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπέφεραν από υποσιτισμό το 2023 και αυξήθηκαν κατά 122 εκατομμύρια από το 2019. Επιπλέον, η έκθεση δείχνει ότι το 29% των παιδιών κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από καθυστέρηση ή απώλεια βάρους. Οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτό είναι η φτώχεια, η έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τα θρεπτικά τρόφιμα και η έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Διαταραχές όπως το σκορβούτο και η οστεοπόρωση μαζί με άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης ενήλικα, το σκορβούτο, η οστεοπόρωση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος εμφανίζονται λόγω ακατάλληλης υγιεινής διατροφής. Τα άτομα επικεντρώνονται περισσότερο στη διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής για να αποφύγουν προβλήματα υγείας και να εμπλουτίσουν τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, η χρήση λειτουργικών τροφών πλούσιων σε βρώσιμα φυλλώδη χόρτα όπως τα μικρολαχανικά (θησαυρός φυτοθρεπτικών συστατικών) στην καθημερινή μας διατροφή, θεωρείται κατάλληλη επιλογή για την πρόληψη/μείωση του υποσιτισμού και των διαταραχών υγείας.

Τα Μικρολαχανικά είναι ανώριμα βρώσιμα χόρτα, που χαρακτηρίζονται από την έντονη γεύση, υφή και άρωμά τους αρχικά χρησιμοποιήθηκαν από Καλιφορνέζους σεφ για γαρνίρισμα πιάτων και αναφέρονται επίσης ως «φυτικά κομφετί». Ο σύντομος κύκλος ανάπτυξης και οι πυκνές σε θρεπτικά συστατικά ιδιότητες των μικρολαχανικών τα έκαναν πολύ δημοφιλή στην τρέχουσα διατροφική κουλτούρα. Καλλιεργείται με τη χρήση βρώσιμων σπόρων διαφορετικών φυτών και συλλέγεται όταν τα πρώτα αληθινά φύλλα βγαίνουν από το δενδρύλλιο μετά την ανάπτυξη των κοτυληδόνων και φτάσουν σε ύψος περίπου 1-3 ίντσες, ο χρόνος συγκομιδής τους ποικίλλει ανάλογα με τα συγκεκριμένα είδη μικρολαχανικών που καλλιεργούνται (7 έως 21). Ο αμάρανθος, το ραπανάκι, ο μαϊντανός, η μουστάρδα, το σέσκουλο, το σέλινο, το λάχανο, ο κόλιανδρος, το κέιλ, ο μάραθος, το κάρδαμο, ο βασιλικός, τα παντζάρια, η ρόκα και η οξαλίδα είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη μικρολαχανικών. Το ραπανάκι και ο αμάρανθος έχουν και τα δύο χρωματιστά φύλλα (κόκκινο, πράσινο, μοβ και ροζ). Επιπλέον, καλλιέργειες ψυχανθών όπως φασόλια, ρεβίθια και φακές, καθώς και δημητριακά όπως βρώμη, σιτάρι, ρύζι, κριθάρι και καλαμπόκι, μπορούν επίσης να παραχθούν ως μικρολαχανικά.

Η συγκέντρωση των βιοδραστικών ενώσεων στα φυτά είναι γνωστό ότι μειώνεται καθώς ωριμάζουν. Ωστόσο, ο σύντομος κύκλος ανάπτυξης των μικρολαχανικών αποτρέπει οποιαδήποτε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης των βιοδραστικών ενώσεων. Η μελέτη από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (2020) υποστήριξε επίσης ότι τα μικρολαχανικά εμφανίζουν σημαντικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμινών και καροτενοειδών που είναι συνήθως 30-40 φορές μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκονται στα ώριμα φρούτα και λαχανικά. Είναι επίσης πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών φυτοχημικών, όπως φαινόλες, καροτενοειδή, βιταμίνες (A, C, E) και μέταλλα (Cu, Mg και Zn). Λόγω της παρουσίας υψηλότερων βιοδραστικών ενώσεων, αντί απλώς για γαρνίρισμα, τα τελευταία χρόνια τα μικρολαχανικά καταναλώνονται επίσης εκτενώς με τη μορφή χυμών, smoothies, σέικ και σαλάτας). Πολυάριθμα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές έχουν αποδείξει τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές και αντι-υπεργλυκαιμικές ιδιότητες των μικρολαχανικών, όπως αποδεικνύεται σε μελέτες in vitro και in vivo. Ως αποτέλεσμα, τα μικρολαχανικά θεωρούνται ως μια νέα λειτουργική τροφή που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΠΗΓΗ: A Review with Aishvina Singh, Jyoti Singh, Sawinder Kaur, Mahendra Gunjal, Jaspreet Kaur, Vikas Nanda, Riaz Ullah, Sezai Ercisli, Prasad Rasane. /Food Chemistry: X / ScienceDirect : https://doi.org/10.1016/j.fochx.2024.101527

Next
Next

Μικρολαχανικά μπρόκολου: Μια καλλιέργεια πλούσια σε μέταλλα που μπορεί να διαφοροποιήσει τα συστήματα διατροφής